8 вересня 2023, 09:55, Харчова безпека

Прем'єр-міністр Великобританії на G20 обговорить варіанти обходу чорноморської зернової блокади рф

Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак обговорить варіанти обходу російської зернової блокади Чорного моря на саміті G20. Про це повідомляє CNN.

Перед поїздкою на саміт лідерів G20 у Нью-Делі Сунак поговорив по телефону з президентом України Володимиром Зеленським. Президент поновив інформацію про контрнаступ і поточні військові вимоги України, а прем’єр-міністр пообіцяв непохитну підтримку Британії та похвалив збройні сили України за їхній прогрес на полі бою.

Вони також обговорили наслідки триваючої зернової блокади Чорного моря путіним як для України, так і для поставок продовольства в усьому світі. Прем’єр-міністр зобов’язався активізувати роботу з країнами G20 щодо обходу блокади рф та забезпечення доступу вразливих країн до поставок зерна.

Ріші Сунак сказав, що Велика Британія продовжуватиме просувати плани щодо довгострокової підтримки безпеки України. Володимир Зеленський подякував прем'єр-міністру за незмінну солідарність Великої Британії, і лідери домовилися підтримувати тісний контакт.

Слід зазначити, що раніше Україна подала Туреччині офіційну пропозицію про створення зернового коридору в Чорному морі без участі рф. Вантажні кораблі вже проходять без обмежень через територіальні води Румунії, Болгарії та Туреччини.

Як писав AgroPolit.com, британці розпочали переговори з ООН щодо страхового покриття для кораблів з українським зерном. Також путін добивається зникнення українського зерна зі світових ринків.

в