6 вересня 2023, 13:25, Інвестиції

В Україні розпочалися експертні дебати щодо можливості відновлення Каховської ГЕС

В Україні наразі тривають експертні дебати що стосуються доцільності відновлення Каховського водосховища, зруйнованого російськими окупантами, в повному обсязі. Про це повідомив перший заступник голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба, передає УНН.

«Що стосується питань, що далі робити з Каховським водосховищем, то дійсно йдуть експертні дебати відновлювати чи не відновлювати. На сьогодні остаточного рішення немає. Звичайно є певна частина експертів, які кажуть, що потрібно її відновити в тому обсягу, як вона була, інші кажуть, що це не потрібно. Але велика кількість сільгоспземель не має води і як в наступному році буде пов'язано з продовольчою безпекою – це теж велике питання», — зазначив Дмитро Заруба.

В свою чергу, доктор географічних наук Ігор Пилипенко зазначив, що головною причиною для відновлення Каховської ГЕС виступає необхідність забезпечення енергетики, ядерної безпеки, сполучення між різними населеними пунктами.

В Кабінеті міністрів України вже погодили експериментальний проект з відновлення Каховської ГЕС та водосховища. Укргідроенерго і проєктний інститут планують розробити проєкт тимчасових водопідпірних споруд Каховського водосховища.

Як писав AgroPolit.com, Каховське водосховище замінили полем з конюшиною. Також Україна шукає $1,5 млрд на відновлення Каховської ГЕС.

в