6 вересня 2023, 12:18, Торгівля

Без зернової угоди Україна змогла експортувати більше агропродукції, але є нюанс

Незважаючи на зупинку зернового коридору, Україна за два місяці змогла збільшити агроекспорт до 4,52 млн т зернобобових та зернових культур – перевищення на 14,1%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомив голова фінансового комітету парламенту Данило Гетьманцев.

Розподіл виглядає наступним чином:

  • пшениця – 1,99 млн т, зростання на 74,9%,
  • ячмінь – 480 тис. т, зростання на 54,8%,
  • борошна – 23,9 тис. т, зростання на 50%.

Данило Гетьманцев зазначив, що обсяги поставок нижчі у грошовому вираженні, оскільки у світі ціни на зерно знизилися, порівняно з минулим роком. Голова фінансового комітету Верховної Ради додав, що зараз продовжується збір нового врожаю.

За липень-серпень 2023 року маємо кращу експортну позицію, ніж за аналогічний період минулого року, незважаючи на набагато гірші стартові передумови. У серпні минулого року запрацював морський зерновий коридор, тоді як зараз постачання аграрної продукції до Чорного моря заблоковано», – зазначив Данило Гетьманцев.

Слід сказати, що після тривалих дипломатичних маневрів у Сочі пройшла зустріч президента Туреччини Реджепа Ердогана та путіна. Вони обговорювали варіанти для поновлення зернової угоди.

Як писав AgroPolit.com, у п’яти країнах ЄС пропонують ввести гнучкий список забороненої української агропродукції. Також за час роботи Митного безвізу оформили 19 тис. транзитних декларацій.

в