5 вересня 2023, 18:01, Харчова безпека

В Іспанії міністри країн Євросоюзу неофіційно обговорили заборону на експорт зерна з України

В місті Кордова, що в Іспанії, проходить неформальна зустріч аграрних міністрів країн Євросоюзу, учасники якої обговорюють продовження заборони на ввезення українського зерна до п’яти країн. Про це повідомляє 24 Канал.

Слід зазначити, що навесні цього року уряди Угорщини, Словаччини, Румунії, Болгарії і Польщі заборонили експорт зерна з України, посилаючись на надлишок продукції українського походження на ринку.

Аграрний міністр Польщі Роберт Телус наголосив, що Євросоюз має продовжити заборону на експорт українського зерна.

Польський міністр додав, що у Євросоюзу з’явилося нове завдання, яке полягає створенні інструментів для спрощення експорту української продукції в центр Європи, а також до третіх країн. Роберт Телус підтримав ідею єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського щодо надання Україні субсидій на транспортування зерна.

Австрійський міністр Норберт Точніг звернувся до партнерів з закликом розширити потужності транзитних маршрутів і портів, аби ефективніше транспортувати зерно.

Велика кількість зерна залишається в самому Європейському Союзі, особливо в п’яти прибережних країнах і навколо, і не потрапляє туди, куди має потрапити, а саме на Глобальний Південь, на Близький Схід», – сказав Норберт Точніг.

Як писав AgroPolit.comЄвросоюз планує виділяти Україні 1,44 мільярда євро на рік. Також Латвія просить від ЄС інвестицій в інфраструктуру для збільшення товарообігу з Україною.

в