6 вересня 2023, 08:30, Харчова безпека

Держдепартаменті США відреагували на зернові переговори Ердогана з путіним

Державний департамент Сполучених Штатів привітав зусилля Туреччини, які спрямовані на відновлення зернової угоди, незважаючи на відсутність серйозних проривів у результаті зустрічі президента Реджепа Ердогана та путіна в Сочі. Про це повідомляє CNN.

«Ми вітаємо зусилля Туреччини та інших країн, спрямовані на те, щоб переконати росію повернутися до угоди. Ми співпрацюємо з Організацією Об’єднаних Націй і Туреччиною, обидві з яких дуже наполегливо працювали, щоб зробити Чорноморську зернову ініціативу можливою та функціональною», – зазначили в Держдепі.

Там додали, що рішення рф припинити участь в зерновій угоді шкодить країнам, уразливим у питанні продовольчої безпеки в усьому світі. Туреччина, яка є союзником НАТО, і ООН допомогли в укладенні зернової угоди.

У Держдепартаменті подякували Туреччині за її важливі дипломатичні та оперативні зусилля щодо роботи над досягненням нової угоди.

Слід зазначити, що після повернення із Сочі Ердоган повідомив, що для відновлення зернової угоди рф просить підключити власний агробанк до системи SWIFT. Зараз через санкції російські банки відключені від цієї системи. Для відновлення зернової угоди рф хоче отримувати гроші від продажу власного зерна, а також власні кораблі росія бажає застрахувати.

Як писав AgroPolit.com, Ердоган збирає уряд для обговорення зернової угоди і війни. Також Дмитро Кулеба анонсував контакти між Ердоганом і Володимиром Зеленським

в