4 вересня 2023, 15:49, Рейдерство

5 млн грн збитків: на Харківщині судять нотаріуса, який допоміг привласнити агрофірму

В Харківській області будуть судити приватного нотаріуса, який переєстрував агрофірму на користь зловмисників, через що її реальний власник втратив 5 млн грн. Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

У нотаріуса не було права працювати в умовах воєнного стану, а крім того у суді у цей час розглядали іншу справу про порушення цим юристом закону. В матеріалах слідства зазначено, що у жовтні минулого року нотаріус посвідчив довіреність, згідно з якою власник одного з фермерських господарств нібито уповноважив іншу людину бути його представником.

В прокуратурі повідомили, що обвинуваченого не включили до переліку нотаріусів, у яких є право на роботу в умовах воєнного стану. Нотаріус зареєстрував довіреність всупереч закону. На її підставі зловмисники змінили кінцевого бенефіціарного власника господарства.

Насправді ж власник агропідприємства і гадки про це не мав — відповідних документів він не підписував та не міг бути присутнім при цьому, знаходячись у зоні ведення активних бойових дій на території Харківської області. Завдяки вжитим прокуратурою заходам, у ході досудового розслідування на підставі рішення Міністерства юстиції незаконні реєстраційні дії нотаріуса скасовано та поновлено порушені права власника», — розповіли у прокуратурі.

Як писав AgroPolit.com, з підприємства Національної академії аграрних наук викрали зерна майже на 23 млн грн. Також в Мінагро відреагували на викриття НАБУ махінацій на закупівлі продуктів на 62 млн грн.

в