3 вересня 2023, 11:49, Торгівля

Турецька сторона розповіла, на які поступки хоче піти ООН перед рф заради зернової угоди

ООН підготувала пакет пропозицій відносно зернового коридору, в якому серед іншого пропонує включити європейську дочірню компанію російського банку «Зіраат» до системи SWIFT. Про це повідомляє Anadolu Ajansı.

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан у москві заявив, що ООН підготувала новий пакет пропозицій за участю Туреччини і що вони вважають, що це стане підходящою основою для відновлення ініціативи.

Найважливішими пунктами пакету є включення європейської дочірньої компанії російського Зірат Банку (Россельхозбанк) у систему SWIFT і звільнення заморожених активів російських компаній з виробництва добрив у Європі.

В ООН вважають, що інші формули, запропоновані як альтернатива зерновій угоді, мають проблеми з точки зору безпеки та вартості. Там зазначили, що некомфортно, щоб зерно, яке транспортується через створений угодою коридор, йшло в розвинені країни.

рф пропонує, щоб 1 млн тонн зерна відправлявся до Туреччини, а перероблявся там за фінансової підтримки Катару, а потім вантаж перевозили до найменш розвинених країн. Однак, якщо порівнювати з обсягом діяльності зернової угоди, яка дозволяє відправляти у світ близько 33 млн т зерна на рік, то 1 млн т, запропонованих росією, значно нижчий за потреби нужденних країн.

Як писав AgroPolit.com, Україна оскаржить заборону Євросоюзу на експорт зерна в разі її продовження. Також відразу два кораблі пройшли по тимчасовому коридору

в