2 вересня 2023, 12:55, Торгівля

В Словаччині розглядають варіант заборони української агропродукції

Спікер словацького парламенту Борис Коллар звернувся до уряду з проханням продовжити заборону на ввезення українського зерна. Про це повідомляє «Польське Радіо».

Ембарго Євросоюзу на деяку аграрну продукцію з України розповсюджується на п'ять прикордонних країн і діє до 15 вересня. Борис Коллар зазначив, що Словаччина має вчинити так само, як зробили Угорщина та Польща.

Зазначені країни оголосили, що введуть власну заборону на ввезення зерна з України після 15 вересня у випадку, якщо ембарго Євросоюзу не продовжать. Спікер попередив про можливі соціальні заворушення.

Однак він зазначив, що транзит українського зерна повинен продовжуватися за підтримки країн Євросоюзу і без обмежень. Борис Коллар додав, що наразі Словаччина виробляє зерно, отримуючи надлишок у 80%.

Слід зазначити, що міністри сільського господарства Болгарії, Румунії, Угорщини, Словаччини та Польщі звернулися до Європейської Комісії, з проханням продовжити діючу заборону до кінця року.

Як писав AgroPolit.com, Україна оскаржить заборону Євросоюзу на експорт зерна в разі її продовження. Також відразу два кораблі пройшли по тимчасовому коридору

Якщо Словаччина не приєднається, це буде катастрофою для наших фермерів. Вони вже зараз на межі виживання. Ми не боремося проти транзиту. Нехай українське зерно йде в Африку через всю Європу, але воно не повинно тут затримуватися», — зазначив Борис Коллар.

в