2 вересня 2023, 11:07, Харчова безпека

Україна готова захищати зерновий коридор від будь-яких загроз речник ВМС ЗСУ

Прохід вже чотирьох кораблів українським «гуманітарним коридором» свідчить про те, що цей маршрут працює без домовленостей з рф. Про це сказав речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук, повідомляє FREEДОМ.

Він підкреслив, що зараз рф не контролює південно-західну частину акваторії Чорного моря. Дмитро Плетенчук наголосив, що Військово-морські сили України зараз готові реагувати на загрози, пов’язані з безпекою судноплавства у «коридорі», який проходить поблизу українських берегів.

Речник додав, що маршрут йде через територіальні води Туреччини, Болгарії та Румунії – по суверенній території країн НАТО. Дмитро Плетенчук підкреслив, що українська сторона робить все можливе для захисту портів. Речник наголосив, що рф завжди діє максимально жорстоко, а відсутність агресивних актів – це свідчення того, що росіяни зараз «не можуть».

Ми маємо берегові ракетні, артилерійські війська прикриття більш ніж на 100 морських миль. І, відповідно, ворог чудово розуміє, що в цю зону заходити для нього загрожує наслідками. Ми робимо все необхідне і готові до викликів. Основний спосіб впливу росіян на цю ділянку — завдання повітряних ударів. Ми протидіємо всіма можливими способами. Новий коридор, як ми бачимо, працює», — запевнив Плетенчук.

Як писав AgroPolit.com, Україна оскаржить заборону Євросоюзу на експорт зерна в разі її продовження. Також відразу два кораблі пройшли по тимчасовому коридору

в