1 вересня 2023, 16:52, Харчова безпека

Новий перенос: Ердоган і путін мають обговорити зернову угоду в понеділок в Сочі

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган та путін мають зустрітися 4 вересня у Сочі для обговорення зернової угоди. Про це повідомляє Радіо Свобода, посилаючись на пєскова.

Слова прес-секретаря кремля прозвучали після декількох тижнів спекуляцій на тему того, коли саме і де можуть зустрітися путін і Ердоган. Напередодні міністр закордонних справ рф лавров зустрівся з главою МЗС Туреччини у москві.

Турецька сторона до цього заявляла, що путін та Реджеп Ердоган проведуть зустріч на початку вересня, під час якої обговорюватимуть можливе поновлення участі рф у зерновій угоді, або альтернативні домовленості.

Агентство Bloomberg також, посилаючись на свої джерела, писало, що зустріч має відбутися 8 вересня. За словами двох турецьких офіційних осіб, обізнаних із цією справою, Ердоган міг би поїхати до рф у вересні, перш ніж вирушити до Індії для участі в саміті Групи 20 у Нью-Делі. Президент Туреччини відмовився від коментарів.

Ердоган хоче, щоб угода, яка дозволяла Україні експортувати зерно через Чорне море і з якої рф вийшла, була відновлена. Відтоді світові ціни на пшеницю були нестабільними, особливо після того, як рф націлилася на деякі українські об’єкти експортної інфраструктури за допомогою дронів.

Як писав AgroPolit.comДмитро Кулеба назвав єдину можливість для відновлення зернової угоди. Також тіньовий флот допомагає окупантам грабувати порти України

в