1 вересня 2023, 12:18, Харчова безпека

Не підтримуйте безкарність: в МЗС закликали Туреччину не йти на змову з рф щодо зернового коридору

В Міністерстві закордонних справ України звернулися із закликом до міжнародної спільноти, у якому просять не допустити налагодження рф експорту зернових через Чорне море без відновлення Україною агроекспорту з власних портів. Заяву оприлюднив сайт МЗС.

У відомстві підкреслили, що Україна є одним із учасників глобальної продовольчої безпеки і тому зацікавлена у відновленні зернової угоди заради продовження експорту власної аграрної продукції на ринки Африки та Азії. В МЗС додали, що після виходу рф із зернової угоди, окупанти почали ракетними ударами знищувати інфраструктуру портів України, а також місця зберігання зернових.

Розгляд можливості підтримки експорту рф зернових у Чорному морі без відновлення експорту українських зернових із українських портів завдасть серйозного удару по міжнародним зобов’язанням та міжнародному праву, заохочуватиме москву до подальших агресивних дій та посилюватиме її відчуття безкарності. Чорне море має залишатися відкритим для вільної та безпечної торгівлі. У цьому контексті розраховуємо, що Туреччина використає свій авторитет задля запобігання спробам рф знову порушити міжнародні зобов'язання та шантажувати світ новими продовольчими кризами», – сказано у заяві Міністерства закордонних справ України.

Як писав AgroPolit.com, Гутерріш запропонував варіант зернової угоди. Також розкриті деталі схеми, якою росія хоче замінити зернову угоду.

в