31 серпня 2023, 18:01, Земля

Оренда державних земель: Володимир Зеленський підписав закон 7588

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб’єктами державного сектору економіки» (№7588). Згідно з повідомленням Верховної Ради, документ повернули з підписом президента 30 серпня.

Закон перетворює державні комерційні підприємства, які мають у постійному користуванні ділянки землі сільськогосподарського призначення площею більше 100 га, на товариства з обмеженою відповідальністю. Така зміна передбачає передачу товариствам відповідних ділянок землі у оренду зі ставкою у 12% нормативної грошової оцінки. До прийняття закону діяла ставка в 1%.

Згідно з документом, відповідні землі можна здати в суборенду на аукціоні, влаштованому через платформу «Prozorro.Продажі». Закон передбачає, що такі операції проводитимуть відкрито, публічно, а виграватиме той учасник торгів, який запропонує найвищу ціну.

Метою проекту акта є підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення суб’єктами державного сектору економіки через створення організаційно-правового механізму для удосконалення їх організаційно-правової форми», – зазначено в пояснювальній записці.

Як писав AgroPolit.com, тисячі гектарів державних земель передали в оренду. Також держпідприємства без власної згоди можуть втратити землю за рішенням Кабміну.

в