31 серпня 2023, 13:20, Рейдерство

Тіньовий флот допомагає окупантам грабувати порти України

Російські окупанти грабують українські порти з використанням так званого тіньового флоту. Про це розповів речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук на телемарафоні.

Речник підкреслив, що саме кораблі «тіньового флоту» росіян заходять у порти Маріуполя та Бердянська. Слід зазначити, що у жовтні минулого року журналісти з'ясували, що «тіньовий флот» формують з кораблів з невідомими власниками, які займаються перевезенням вантажів в інтересах рф.

Такий флот, за підрахунками експертів, може складатися із сотень кораблів. Серед іншого, вони допомагають окупантам обходити санкції. У березні цього року з’явилися дані про те, що в рф вирішили збільшити «тіньовий флот». До тіньового флоту рф щомісяця надходять 25 – 35 суден. У більшості випадків кораблі відключають систему ідентифікації, що не дозволяє визначити їх габарити і маршрут. Відстежити їх також майже неможливо.

Є так званий тіньовий флот, який не виходить в міжнародні порти... його використовують з вимкненими АІС, порушуючи міжнародне морське право. Заходять в порти Бердянська та Маріуполя. Вантажать там зерно, метал. Потім перевантажують у свої порти і таким чином намагаються легалізувати це, щоб потім експортувати», — заявив Дмитро Плетенчук.

Як писав AgroPolit.com, експерти підрахували, скільки зерна рф встигла викрасти з України. Також окупанти ще швидше вивозять українське зерно з Маріуполя.

в