31 серпня 2023, 08:31, Харчова безпека

Людям не вистачає їжі: війна рф проти України стала найбільш руйнівною для глобальної продовольчої безпеки

Вторгнення рф в Україну спричинило глибокі збої у світовому постачанні продовольства, піднявши ціни та збільшивши ризик продовольчої безпеки в бідніших країнах Близького Сходу та Північної Африки. Про це повідомляє CNN.

За даними Конгресу США, прямі та непрямі наслідки війни були основними рушійними силами одного з найбільш руйнівних періодів за десятиліття для глобальної продовольчої безпеки», значною мірою тому, що Україна та рф були одними з найбільших довоєнних експортерів у світі, зокрема зерна та іншої аграрної продукції.

Хоча занепокоєння щодо продовольчої безпеки зменшилися з початку цього року, майбутня траєкторія світових цін на продовольство, ймовірно, частково залежатиме від того, що станеться з зерновою угодою, яку рф припинила в липні.

Угода дозволила українським вантажам з аграрною продукцією безпечно виходити з портів Чорного моря на міжнародний ринок.

Поєднання високих внутрішніх цін на продовольство та історичних рівнів суверенного боргу в багатьох країнах послабило здатність країн реагувати на підвищені ризики продовольчої безпеки.

Ці фактори, ймовірно, підірвуть спроможність багатьох бідних країн забезпечити громадян достатньою кількістю продовольства за доступною ціною.

Як писав AgroPolit.comДунайські порти дозволили експортувати 1,75 млн т агропродукції. Також для транспортування українського зерна Литва просить грошей від Євросоюзу.

в