30 серпня 2023, 13:20, Земля

Площа у 3500 га: Каховське водосховище замінили полем з конюшиною

3500 га колишнього дна Каховського водосховища вирішили засіяти конюшиною для його збереження. Про це повідомили в Офісі президента.

На засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних влад, у якому приймали участь представники Херсонщини, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець зазначив, що через підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, Україна втратила більше 70% води у водосховищі, а загальні збитки навколишньому середовищу оцінили у 146 млрд грн.

Міністр зазначив, що в Україні сьогодні працює місія ООН, представники якої втрати екосистеми оцінили у $12 млрд. У вересні Програма ООН з довкілля планує презентувати проєкт, у рамках Формули миру президента Володимира Зеленського, який передбачає розмінування територій, відновлення гідрологічного режиму, очищення земель від твердих відходів, відновлення тваринного і рослинного світів.

Щоб зберегти дно Каховського водосховища, працівники національних парків засіяли 3500 га колишнього водосховища конюшиною, заготовлено сіянці на осінь. Також триває робота з буріння артезіанських свердловин на території Херсонської області, вже визначено до цього 50 місць», – сказано у повідомленні.

Як писав AgroPolit.com, Україна шукає $1,5 млрд на відновлення Каховської ГЕС. Також через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС, на півдні України сільське господарство два роки «стоятиме мертвим».

в