30 серпня 2023, 11:47, Політика

Проблема блокування податківцями ПДВ актуальна для 80% аграріїв - опитування

81% аграріїв стикався з необґрунтованим блокуванням податкових накладних за останні місяці. Про це свідчать результати опитування, проведеного серед читачів ресурсів AgroPolit.com" target="_blank" rel="noopener">AgroPolit.com, Latifundist.com, Elevatorist.com, SuperAgronom.com, Kurkul.com, Zemliak.com

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявляв раніше, що коефіцієнт блокування податкових накладних залишається на рівні 0,8%. На необ’єктивність цього показника, крім нашого опитування, вказує і дослідження, на яке посилається голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Мар’ян Заблоцький.

«Коли ми опитуємо підприємців, то чуємо зовсім інше враження щодо реєстрації цих накладних. В останньому дослідженні від «Інфо Сапієнс», 50% опитаних підприємств оцінили рівень корупції у системі реєстрації податкових накладних при сплаті ПДВ як дуже високий. У разі блокування підприємство відключають від системи сплати ПДВ і відносять до списку ризикових, тобто воно надалі не може реєструвати ці накладні. У реальності половина підприємств стикається з проблемою, коли блокують або їхні податкові накладні, або контрагентів. Це неприйнятно», – прокоментував ситуацію Мар’ян Заблоцький в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com.

Детальніше ми описали зазначену проблему в матеріалі «ПДВ-накладні для агросектору: чи є світло в кінці тунелю?», торкнувшись наступних питань:

  • У чому полягає позиція влади?
  • Що думають про проблему накладних асоціації, депутати та експерти?
  • Якою є позиція агробізнесу?
  • Як виправити ситуацію?

Як писав AgroPolit.com, в Україні набули чинності зміни до порядку реєстрації податкових накладних. Також електронний земельний нотаріат потрібен Україні.

в