30 серпня 2023, 09:55, Корупція

Корупційна капуста: тендерні ціни на овоч на 40% перевищують ринкові

В Україні на тендерах білокачанну капусту у липні продавали за середньою ціною у 30 грн за кілограм, що приблизно у півтора рази перевищує середню ринкову ціну у 23,3 грн, яка зафіксована у дослідженні Держстату. Про це свідчить дослідження «Школи аналітиків» даних системи «Прозорро», пише видання «Наші гроші».

Експерти проаналізували 53 закупівлі, які зафіксували в Україні за липень 2023 року. Їх розмір сягав більше 100 тис грн. Розслідування показало, що в липні найдорожчу капусту закупили у Медичному реабілітаційному центрі МВС «Кремінці» в Івано-Франківській області, заплативши за неї по 54 грн за кг. Посаду директора центру займає Олександр Домброван.

Трійка найдорожчих замовників капусти також складається з Вікторівського психоневрологічного інтернату в Черкаській області – 50,47 грн/кг та Управління освіти Стрийської міськради Львівської області з цінником 45 грн/кг.

У «Школі аналітиків» проаналізували і закупівлі капусти, які проводились протягом 2021 і 2022 років, також у липні. В останній рік перед початком повномасштабної війни рф проти України на закупівлях середня ціна капусти досягла 10,7 грн за кг. Цей показник приблизно у півтора рази перевищує середню ринкову ціну Держстату у 7,3 грн.

Як писав AgroPolit.com, в Мінагро відреагували на викриття НАБУ махінацій на закупівлі продуктів на 62 млн грн. Також в Україні планують частково замінити власне молоко польським.

в