29 серпня 2023, 13:20, Харчова безпека

Зернова угода: Ердоган і путін знову перенесли день зустрічі

Переговори турецького президента Реджепа Ердогана із путіним стосовно продовження зернової угоди, за уточненою інформацією, мають відбутися 4 вересня у Сочі. Про це пише турецьке видання Habertürk.

Тривають відлуння заяви рф про те, що вона не продовжить зернову угоду, яка дозволяє українській агропродукції виходити на світові ринки. Після заяв Анкари та москви погляди звернені до Туреччини, яка має на меті відновити угоду.

Речник Партії справедливості та розвитку Туреччини Омер Челік сказав, президент Туреччини відвідає Сочі. Під час свого візиту в російське місто він на саміті має підтвердити, що в зерновій угоді розпочато новий етап.

Той факт, що Ердоган, який раніше відігравав вирішальну роль у реалізації зернової ініціативи, зустрінеться з путіним, розпалив надії, що зернова угода може бути реалізована знову. Саме вона стане одним із головних пунктів зустрічі. Ердоган має добрі стосунки як з рф, так і з Україною. пєсков підтвердив, що путін та Ердоган готуються провести зустріч.

Зернова угода, яка спочатку була укладена на 120 днів, продовжувалася спочатку 19 листопада 2022 року, а потім 19 березня 2023 року. За 355 днів з моменту підписання першого варіанту документа 1004 кораблі здійснили загалом 1144 рейси. Босфором перевезли 32,8 млн т зерна.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, які країни найбільше постраждали від зупинки зернової угоди. Також українську агропродукцію по Дунаю експортують старі кораблі заради економії на страховці

в