29 серпня 2023, 08:31, Харчова безпека

Експерти розповіли, які країни найбільше постраждали від зупинки зернової угоди

Китай, Іспанія і Туреччина були найбільшими покупцями українського продовольства в рамках зернової угоди, але бідніші країни, такі як Єгипет і Бангладеш, також імпортували понад млн т зерна кожна. Про це повідомляє Bloomberg.

ООН заявила, що поставки за зерновою угодою допомогли збільшити глобальні поставки та знизити ціни, незалежно від того, куди було доставлено зерно. Світові ціни на зерно спочатку підскочили після виходу рф з угоди. Відтоді ф’ючерси на кукурудзу та пшеницю знизилися.

Слід зазначити, що в рамках зернової угоди усі кораблі повинні були проходити перевірки на в’їзді та виїзді в центрі, створеному в Стамбулі, який спільно укомплектували рф та Україна, а також Туреччина та ООН, дві сторони, які були посередниками угоди.

За рік дії документу відвантажили майже 33 млн т. продукції з кукурудзи, пшениці та соняшнику. Щомісячні поставки через коридор досягли максимуму в 4,2 млн т у жовтні, але з квітня утримувалися нижче 3 млн т, оскільки час перевірки ставав все більш тривалим, а рф заблокувала реєстрацію кораблів в одному з портів.

Після припинення рф дії зернової угоди місячні експортні потужності України впали з приблизно 7 – 8 млн т до максимуму близько 4 млн т.

Як писав AgroPolit.comЕрдоган має приїхати до путіна 8 вересня. Також на Харківщині в звільнених населених пунктах урожай залишається в полях

в