28 серпня 2023, 18:03, Земля

Фермери хочуть збільшувати посіви навіть без зернового коридору – Мінагро

В Україні значного скорочення посівів після припинення роботи зернового коридору не прогнозують, адже 45% аграріїв не планують скорочувати посіви озимих, а 38% фермерів можуть їх збільшити. Такі результати опитування оприлюднили в Міністерстві аграрної політики і продовольства України щодо планів аграріїв на посівну кампанію озимих на 2024 рік.

В Мінагро зазначають, що змін може зазнати структура посівів озимих культур. Експерти прогнозують, що на підприємствах скоротять частку ячменю та пшениці, однак збільшать площі озимого ріпака.

Ключовими викликами для аграріїв під час посівної, на думку чиновників, залишається дефіцит фінансів ресурсів, а також низька ліквідність агросектору. Більшість агровиробників основною проблемою вважають невизначеність відносно ринкових перспектив. Опитування свідчить, що і питання застосування добрив відноситься до найбільш чутливих для фермерів.

Загалом посівні площі під озимими культурами можуть збільшитися на 0,5 млн га або на 8% порівняно з минулим сезоном. Ключовим фактором розширення посівних площ залишається ріпак, посіви під ним можуть збільшитися майже на 40% до рекордних 1,9 млн га», – зазначили у відомстві.

Як писав на Харківщині в звільнених населених пунктах урожай залишається в полях. Також припинення зернового коридору може виявитися смертельним для аграріїв.

в