28 серпня 2023, 13:25, Торгівля

Українську агропродукцію по Дунаю експортують старі кораблі заради економії на страховці

Агропродукцію з України експортують на суховантажних кораблях, яким близько 60 років, але ціни на їх послуги можуть підвищитись. Про це повідомляє ЛІГА.Бізнес.

Серед іншого корабель «Манчестер», який завантажили на території зернового терміналу порту Кілія збудували у 1964 році. Слід зазначити, що безпечним вважається термін експлуатації суховантажних кораблів у 25 – 30 років.

Раніше російські окупанти напали на корабель «Сукру Окан», який йшов за зерном в Ізмаїл. Цьому судну 34 роки, але щодо інших дунайських зерновозів, у них вік ще більший. Привертають увагу також невеликі розміри кораблів.

За словами експертів, використання старих кораблів дозволяє вирішити проблему зі страхуванням таких суден, яка стала особливо актуальною після виходу рф із зернової угоди.

Починаючи з травня цього року, в Кабінеті міністрів України почали говорити про розробку «плану Б», спрямованого на заміну зернового коридору. Тоді анонсували страховий фонд на $500 млн, що має покрити ризики нападу рф на зерновози.

Нещодавно чиновники повідомили, що завершують роботу по створенню міжнародного страхового пулу, однак механізм, який повинен залучити з державного бюджету близько 20 млрд грн, не працює.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, чи була зернова угода єдиним варіантом для експорту української агропродукції. Також український агроекспорт морем та суходолом повернеться на довоєнний рівень за кілька місяців

в