28 серпня 2023, 12:13, Торгівля

Угорщина заявляє, що хоче закрити кордон для всієї української агропродукції

В Угорщині  на національному рівні хочуть з середини вересня закрити кордон для ряду зернових культур з України. Про це повідомляє Agrar Szektor.

В уряді країни заявили, що захищатимуть угорських фермерів і, у разі потреби, з 16 вересня можуть закрити кордон для певних зернових продуктів, що надходять з України. Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь зазначив, що якщо Європейський Союз не продовжить заборону на ввезення деяких українських зернових продуктів, яка закінчується 15 вересня, то Угорщина запровадить заборону не лише на чотири визначені нині продукти, а й на всі 24. Згідно з його заявою, метою таких обмежень є захист внутрішнього ринку.

За словами аграрного міністра, останніми роками сільське господарство Угорщини переживає один шок за іншим. Епідемія коронавірусу, посуха, війна, що вирує в районі та її наслідки, енергетична криза, спричинена провальними брюссельськими санкціями, зростання цін і те, що дешева українська сільськогосподарська продукція безмитно заполонила європейський ринок – все це труднощі для виробників.

Він додав, що незважаючи на це врожай став кращим – цього року очікується майже рекордна кількість кукурудзи, але через дешеву конкуренцію продавці відчувають труднощі.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, чи була зернова угода єдиним варіантом для експорту української агропродукції. Також в Офісі президента прокоментували намагання Туреччини повернути рф в зернову угоду.

в