28 серпня 2023, 09:55, Торгівля

Відновлення зернової угоди: в Євросоюзі оприлюднили заклик до рф

Єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав рф продовжити зернову угоду, щоб дозволити безпечний експорт українського зерна через чорноморські порти. Про це повідомляє Reuters.

Єврокомісар заявив, що російські обмеження на транспортування українського зерна через Чорне море створюють проблеми не лише для Києва, а й для багатьох країн, що розвиваються.

Валдіс Домбровскіс заявив, що російська сторона використовує «зерно як зброю». Туреччина намагається переконати москву повернутися до зернової угоди. Міністр закордонних справ рф лавров сказав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу, що Росія повернеться до угоди, лише якщо Захід виконає свої зобов'язання перед москвою.

Наразі близько 45 млн т зерна, олійного насіння та супутніх продуктів було експортовано альтернативними маршрутами через Польщу та Румунію. Євросоюз використовує альтернативні маршрути, або Шляхи Солідарності, з травня 2022 року.

Єврокомісія запустила план дій для встановлення альтернативних логістичних маршрутів залізницею, дорогами та внутрішніми водними шляхами. Ці маршрути допомогли Україні експортувати понад 36 млн т несільськогосподарської продукції, включаючи залізну руду, сталь, землю та деревину.

Як писав AgroPolit.com, російська сторона вийшла з зернової угоди і відправила безпілотники для бомбардування зернових терміналів уздовж Дунаю, що буде мати наслідки для всього світу. Також експерти розповіли, чи була зернова угода єдиним варіантом для експорту української агропродукції

в