27 серпня 2023, 17:07, Харчова безпека

Зернова угода: експерти розповіли, чому розірвання домовленостей має наслідки для всього світу

Російська сторона вийшла з зернової угоди і відправила безпілотники для бомбардування зернових терміналів уздовж Дунаю, що буде мати наслідки для всього світу. Про це повідомляє Bloomberg.

Українські фермери стурбовані тим, що їхнє зерно не потрапить до іноземних покупців, тепер планують менше сіяти в наступному сезоні, і це викликає занепокоєння щодо світових поставок.

Україна є другою за величиною країною в Європі за площею, а її великі рівнини з родючим ґрунтом ідеально підходять для землеробства. Їжа з України допомогла сформувати хід європейської історії, прогодувавши населення швидкозростаючих промислових міст.

До війни Україна експортувала більше зерна, ніж увесь Європейський Союз, і постачала близько половини насіння соняшнику та олії, що продаються у всьому світі. Навіть у сезоні 2022 – 2023 років в умовах війни Україна була шостим за величиною постачальником пшениці та третім за величиною експортером кукурудзи.

На завершення сезону наприкінці червня експорт зерна з України досяг 48 млн т, приблизно на рівні сезону 2021- 2022 років. Зернова угода, підписана в липні 2022 року, знову відкрила три чорноморські порти України для поставок врожаю, знизивши світові ціни, які різко зросли після вторгнення російських військ в країну.

Як писав AgroPolit.com, в Офісі президента прокоментували намагання Туреччини повернути рф в зернову угоду. Також український агроекспорт морем та суходолом повернеться на довоєнний рівень за кілька місяців

в