27 серпня 2023, 16:03, Торгівля

Це принизливо: в Офісі президента прокоментували намагання Туреччини повернути рф в зернову угоду

Намагання Туреччини домовитися про продовження роботи зернової угоди у попередньому форматі – це принизливо. Відповідну заяву зробив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк на телемарафоні.

Він підкреслив, що в рамках зернової угоди ООН стала замовником значної кількості зерна, яке поставляла Україна. Михайло Подоляк додав, що Туреччина приєдналася до угоди в якості ключової країни чорноморської акваторії задача якої – забезпечити отримання продукції через власні порти.

В таких умовах радник голови Офісу президента вважає марними постійні намагання Анкари вмовити путіна на продовження зернової угоди. Михайло Подоляк підкреслив, що в даний час лише Україна демонструє суб’єктність в Чорному морі, бо хоче за допомогою дронів домогтися виходу російського флоту з Чорного моря, що має забезпечити безпеку в акваторії.

«Вас позбавили суб’єктності, принизили в акваторії Чорного моря, де ви вважаєтесь країною потужною, я про Турецьку Республіку, після цього ви їдете у Сочі говорити: "А може ти все ж таки погодишся на те, що можна продовжити зернову угоду?". Це обнулення багатьох репутаційних складових і не можна далі так себе поводити. Чому ви принижуєтесь постійно перед росією? Після цього ви хочете виглядати суб’єктними?», — сказав Михайло Подоляк.

Як писав AgroPolit.com, з порту Одеси вийшов другий з дня блокади корабель. Також шляхи солідарності дозволили Україні експортувати 40 млн т зерна

в