27 серпня 2023, 15:41, Логістика/Техніка

Український агроекспорт морем та суходолом повернеться на довоєнний рівень за кілька місяців – Reuters

США бачать перспективні шляхи експорту українського зерна через територіальні води країни та сушу після того, як рф вийшла із зернової угоди та прогнозують повернення показників українського агроекспорту на довоєнний рівень за декілька місяців. Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого чиновника США.

«Я думаю, що ми бачимо життєздатні маршрути через територіальні води та сушу України, і ми прагнемо протягом наступних кількох місяців повернутися до середнього експорту з України на довоєнному рівні», – сказав чиновник.

Україна є провідним світовим виробником і експортером зерна і зазвичай доставляє мільйони т продовольства зі своїх глибоководних чорноморських портів Одеси та Миколаєва, але їй довелося покладатися на порти на Дунаї після того, як рф вийшла з зернової угоди.

Україна розглядає можливість використання нещодавно випробуваного чорноморського експортного коридору для транспортування зерна після того, як вантажні кораблі випробували маршрут.

Росія заблокувала українські порти та погрожувала розглядати всі кораблі як потенційні військові цілі. У відповідь Україна оголосила про гуманітарний коридор, який охоплює західне узбережжя моря біля Румунії та Болгарії.

Як писав AgroPolit.com, з порту Одеси вийшов другий з дня блокади корабель. Також Україна хоче залучити до співпраці ще більше страховиків 

в