26 серпня 2023, 12:50, Торгівля

Продовження заборони на ввезення українського зерна: в МЗС відреагували на заяви країн ЄС

Намір Польщі, Угорщини, Румунії, Болгарії і Словаччини продовжити заборону на ввезення українського зерна в Євросоюз до кінця року – це «категорично неприйнятно». Відповідну заяву зробили в Міністерстві закордонних справ України, пише Інтерфакс-Україна.

В МЗС України також «викликають повне нерозуміння наміри додати до переліку заборонених до імпорту товарів й інші категорії української продукції». В офіційній заяві сказано, що подібні односторонні обмеження не відражають дух і зміст Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, а також протирічать принципам і нормам Єдиного ринку Євросоюзу.

Українська сторона закликала керівництво Європейського Союзу відшукати збалансоване рішення цього питання, яке б базувалося на законодавстві Євросоюзу, а також Угоді про асоціацію.

Звернули увагу на заяву міністра сільського господарства Польщі про те, що його країна, а також Словаччина, Болгарія, Румунія та Угорщина підтримують продовження заборони на імпорт українського зерна до кінця 2023 року. Вважаємо категорично неприйнятним продовження торговельних обмежень на імпорт аграрної продукції України після того, як 15 вересня мине дія заборони Європейської Комісії», — сказано в тексті заяви.

Як писав AgroPolit.comУгорщина обіцяє продовжити заборону на ввезення української агропродукції. Також в Україні вводять новий алгоритм ветеринарного фармакологічного нагляду

в