25 серпня 2023, 18:04, Торгівля

40% поза законом: в Одесі перевірили зернових експортерів

Приблизно 30% — 40% компаній, які займаються експортом зерна через порти Одещини, працюють в тіні. Про це заявив голова Одеської військової адміністрації Олег Кіпер за результатами першої перевірки у рамках наказу «Про деякі питання фінансової дисципліни в умовах правового режиму воєнного стану».

«Маємо перші результати після відпрацювання наказу Про деякі питання фінансової дисципліни в умовах правового режиму воєнного стану, який вступив в дію 22 серпня. Як і очікувалося – 30 – 40% суб’єктів ринку експортного зерна працюють в тіні. Аналіз походження зерна від перших 32 опрацьованих експортерів показує, що 21 компанія – працює сумлінно зі сплатою всіх податків, а до 11 підприємств з’явилися питання», – зазначив Олег Кіпер.

Він додав, що відносно цих компаній питання стосуються походження зерна. Олег Кіпер зазначив, що більша частина несумлінних підприємств зареєстровані не в Одеській області.

Губернатор розповів, що зараз відповідні компанії перевіряють представники правоохоронних органів. Голова Обласної військової адміністрації зазначив, що нині завантаження кораблів відбуватиметься тільки за умови успішного аналізу законності походження аграрної продукції.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі стверджують, що домовились з іншими країнами про заборону українського агроекспорту. Також Україна навіть в умовах війни займає третє місце в рейтингу найважливіших експортерів аграрної продукції до Євросоюзу та 14 позицію серед найбільших імпортерів агропродукції з Європи.

в