25 серпня 2023, 13:50, Торгівля

В Мінагро відреагували на викриття НАБУ махінацій на закупівлі продуктів на 62 млн грн

Правоохоронці викрили зловживання при закупівлі продуктів, необхідних для забезпечення державних потреб в умовах повномасштабної війни на 62,5 млн грн, до якої причетні колишній заступник міністра економіки, а також перший заступник аграрного міністра. Викриття незаконної схеми здійснили представники Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

В матеріалах справи зазначено, що у березні минулого року в умовах повномасштабної війни почалася закупівля продуктів для забезпечення потреб держави з урахуванням воєнного стану.

В НАБУ стверджують, що перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України розробив схему, яка дозволила закупати в обраної компанії продукти за завищеними цінами. Закупівлі проводили для потреб Обласної військової адміністрації за кошти Укрзалізниці.

«24 серпня 2023 року Висоцькому Тарасу Миколайовичу повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, тобто в умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки», – зазначили в Мінагро.

Там підтвердили, що Тарас Висоцький на основі відповідних постанов Кабміну погоджував з компаніями «Олімп» та «ВінсайдЛайт» закупівлі макаронних виробів. Позиція правоохоронців полягає в тому, що такі закупівлі завдали державі збитку на 63 млн. грн через завищені ціни. Правоохоронці стверджують, що у період закупівлі ціна на макарони становила 33,65 грн. – 36,89 грн.

В Мінагро вважають такий підрахунок помилковим, стверджуючи, що правоохоронці посилаються на офіційні ціни за 0,5 кг., а закуповували макарони по 1 кг, тому ціна доходила до 72 грн. В міністерстві закликали слідчих виправити помилку.

Зараз обом чиновникам повідомили про підозру. Правоохоронці вирішують питання про обрання їм запобіжного заходу. В заяві НАБУ не названі імена підозрюваних, але наведена інформація дозволяє зробити висновок, що мова йде про першого заступника міністра аграрної політики Тараса Висоцького, а також ексзаступника міністра економіки Олександра Грибана, який зараз займає посаду радника міністра економіки.

Як писав AgroPolit.com, земля Академії аграрних наук перейшла до Фонду держмайна. Також жінка вивезла до рф зерна на 13 млн грн .

в