25 серпня 2023, 09:55, Рейдерство

Викрадене окупантами зерно: Україна попросила Ліван заблокувати корабель

Українські офіційні особи звернулися до Лівану з проханням заборонити сирійському державному вантажному судну, яке перевозило ймовірно вкрадене українське зерно, пришвартуватися в порту Тріполі. Про це пише Reuters.

Корабель перевозив 6 тис. т кукурудзи викраденої рф з чорноморського порту Севастополь. У ноті міністерствам транспорту, фінансів і економіки Лівану, а також митному управлінню українське посольство зазначає, що кукурудзу викрали зі сховищ у Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях.

Корабель порушує міжнародне право. Українська сторона висловила сподівання, що Ліван не дозволить зайти вантажному судну FINIKIA до портів Лівану для продажу вкраденого українського зерна.

Міністр економіки Лівану сказав, що він не отримував офіційної ноти, але що посольство надсилало подібні ноти в минулому. Судно ще не пришвартувалося в порту. Минулого року Україна підняла тривогу, коли корабель Laodicea під сирійським прапором пришвартувався в Бейруті, перевозячи 10 тис. т викраденого борошна та ячменю.

Ліван зупинив судно, але зрештою дозволив йому йти далі. Корабель поплив до Сирії. Як Finikia, так і Laodicea належать Головному управлінню морського транспорту Сирії.

Як писав AgroPolit.comукраїнські аграрії намололи більше 16 млн т зерна. Також Кабінет міністрів України затвердив постанову №807, яка передбачає виділення одноразової грошової допомоги аграріям, які втратили врожай через знищення російськими окупантами Каховської ГЕС.

в