24 серпня 2023, 16:57, Харчова безпека

Шляхи солідарності дозволили Україні експортувати 40 млн т зерна

Шляхи солідарності Європейського Союзу дозволили Україні перевезти більше 40 млн т української аграрної продукції і цей показник зростає. Про це розповів офіційний представник зовнішньополітичної служби Європейського союзу Петер Стано, пише Суспільне.

За його словами, війдповідна ініціатива викликана відсутності нормального чорноморського судноплавства і вона є тимчасовим рішенням. Слід зазначити, що у травні цього року Єврокомісія заборонила ввезення соняшнику, ріпаку, кукурудзи та пшениці до Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Болгарії.

«Шляхи солідарності були дуже успішними, вони дозволили перевезти понад 40 мільйонів метричних тонн сільськогосподарської продукції, переважно зерна. І ця цифра зростає, тому що "шляхи солідарності" все ще працюють. Дуже важливо бачити, що вони дозволили експортувати більше, ніж за допомогою Чорноморської зернової ініціативи. Ми намагаємося робити все можливе, тому що це допомагає Україні і це допомагає людям в усьому світі, які залежать від імпорту української сільгосппродукції. Тому ми також думаємо про інші способи, як ми можемо підтримати Україну, як ми можемо збільшити обсяги постачань, як ми можемо знизити вартість, як ми можемо збільшити швидкість та ефективність», — сказав Петер Стано.

Як писав AgroPolit.comміністр закордонних справ Туреччини може відвідати москву. Також в Угорщину їдуть представники Катару, Туреччини та рф.

в