24 серпня 2023, 13:24, Рослинництво

Аграрний міністр розповів про обсяги пшениці, які аграрії зможуть експортувати

Україна у 2023 – 2024 маркетинговому році зможе експортувати не менше пшениці, ніж у попередньому сезоні. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський на телемарафоні.

«Перехідні залишки врожаю сільгоспкультур у 2023 році приблизно вп'ятеро менші, ніж у сезоні – 2022, коли станом на середину літа в країні перебувало 27 млн т агропродукції. Була не різка зима, не було різких перепадів температури, було достатньо вологості, що і стало причиною збільшення врожаю. Аграріям було складно – вони економили на насінні, гербіцидах, добривах. Але один фактор компенсував інший», – сказав Микола Сольський.

Він підкреслив, що всупереч скороченню виробничих площ на 20% на яких вирощують аграрні культури, причиною чого стала окупація низки областей, аграрії отримали можливість зібрати й експортувати відповідну кількість пшениці завдяки сприятливим погодним умовам.

Микола Сольський оцінив перспективи врожаю ярих культур 2023 року і зазначив, що середні температури та вологе літо негативно вплинули на якість зерна, тому вона буде гіршою, порівняно з минулими роками. Міністр також повідомив, що аграрії отримають більше фуражної пшениці і менше продовольчої.

Як писав AgroPolit.comукраїнські аграрії намололи більше 16 млн т зерна. Також Кабінет міністрів України затвердив постанову №807, яка передбачає виділення одноразової грошової допомоги аграріям, які втратили врожай через знищення російськими окупантами Каховської ГЕС.

в