23 серпня 2023, 18:08, Рослинництво

Депутати підтримали легалізацію ГМО в Україні

Верховна Рада 23 серпня ухвалила закон «Про державне регулювання генетичноінженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції». Про це повідомив перший заступник керівника Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції Голос Ярослав Железняк.

«Недосконале правове регулювання щодо поводження з ГМО унеможливлює здійснення ефективного державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції та створює передумови для нелегального використання незареєстрованої генетично модифікованої продукції», – сказано у документі.

За прийняття відповідного законопроєкту №5839 у другому читанні та в цілому проголосували 276 нардепів.

Закон визначає правові та організаційні засади державного регулювання генетично-інженерної діяльності, забезпечення екологічної, генетичної, продовольчої та біологічної безпеки держави та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції.

Закон визначає терміни «генетично модифікований організм», «генетично модифікована продукція», «ГМ-продукція як харчовий продукт».

Як писав AgroPolit.com, світ має відмовитися від контролю ГМО. Також в Україні готуються до запуску ринку ГМО-продукції.

в