23 серпня 2023, 11:08, Торгівля

Проблеми зберігання і цін: експерт розповів, що чекає аграріїв у разі продовження заборони на агроекспорт

Якщо блокування агроекспорту до країн Євросоюзу збережеться після 15 вересня, українських аграріїв очікує подальше зниження цін на власну продукцію, а також проблеми із зберіганням нового врожаю олійних та зернових культур. Про це повідомив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, пише УНН.

«Перше — впадуть ціни, друге — не буде де зберігати. Ми будемо втрачати якість продукції й від цього мати додаткові втрати. Тобто, втрати від зниження ціни плюс втрати від того, що якість продукції може бути втраченою через неправильне зберігання. Будуть знижуватися ціни на внутрішньому ринку. Окрім цього, буде великою проблемою зберігання — у нас залишилося біля 1,5 млн т збіжжя, яке ми не вивезли з минулого року», – зазначив Леонід Козаченко.

Він підкреслив, що запаси минулого року перейдуть на поточний, а українські аграрії вже збирають новий врожай і при відсутності можливостей для експорту, у них виникнуть додаткові проблеми.

Леонід Козаченко підкреслив, що імовірно значні обсяги зернових продати відразу не вдасться і у аграріїв можуть виникнути труднощі зі зберіганням врожаю. Експерт наголосив, що зерно не може в нестандартних умовах довго зберігатися і для нього потрібні елеватори, що також є проблемою.

Як писав AgroPolit.com, Польща забороняє український агроекспорт, але відкриває ринок для рф. Також 20 аграрних асоціацій України закликали світ врятувати зерно і життя людей.

в