22 серпня 2023, 15:42, Торгівля

Зернова угода не діє: експерти розповіли, як Україна може експортувати рекордний врожай

Україна в 2023 році отримала на 20% більший врожай ніж рік тому, але в умовах закриття росією зернового коридору, виникають проблеми з експортом зерна. Mind.ua розпитав експертів про варіанти їх вирішення.

Аналітики сходяться на думці, що транспортування зерна стає надто дорогим через блокаду рф українських чорноморських портів і високі логістичні витрати. Для посилення експортного потенціалу, Україна планує розвивати спільно з Румунією прикордонну інфраструктуру.

Експерти зазначають, що ставки фрахту на транспортування зерна і олійних баржами з портів Дунаю продовжили підвищувати в останній тиждень, але вже повільніше, порівняно з попереднім.

Позитивно аналітики оцінюють ідею України вирішити проблему з експортом зерна завдяки залученню глобальних страховиків до страхування зернових кораблів. Відповідна співпраця може запрацювати наступного місяця.

Співрозмовники видання розповіли, що зараз експорт українського зерна здійснюють переважно залізницею, використовуючи західні кордони. Аналітики зазначили, що допомогти з експортом зерна можуть і відкриті Україною тимчасові чорноморські коридори, які дозволяють цивільним кораблям безпечно проходити від Босфору до Великої Одеси через територіальні води країн – партнерів.

Як писав AgroPolit.com, президент України Володимир Зеленський розраховує на протиповітряну оборону Греції для захисту Чорноморської акваторії і успішної роботи відкритого Україною зернового коридору. Також Україна розраховує на те, що обмеження Європейської комісії на аграрний експорт скасують після 15 вересня в повному обсязі.

в