22 серпня 2023, 14:31, Торгівля

Очікую, що 15 вересня обмеження на українську агропродукцію в ЄС будуть зняті – Зеленський

Україна розраховує на те, що обмеження Європейської комісії на аграрний експорт скасують після 15 вересня в повному обсязі. Про це заявив презедент Володимир Зеленський на зустрічі з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн в Афінах.

Президент України подякував голові Європейської комісії за кроки до нормалізації експорту і транзиту аграрної продукції, що надходить до Євросоюзу з України. Сторони обговорили і альтернативні маршрути для роботи зернового коридору, оскільки рф зупинила зернову угоду.

Особливу увагу під час переговорів зосередали на фінансуванні і безпеці, а також страхуванні кораблів. Президент України подякував голові Єврокомісії за новий транш допомоги на 1,5 млрд євро. Сторони обговорили перегляд програми Міжнародного валютного фонду для України. Вони оцінили і прогрес України у виконанні рекомендацій Європейської комісії.

Важливо відновити повноцінну безмитну торгівлю між Україною та ЄС і забезпечити вільний доступ українського агроекспорту на всю територію єдиного ринку Євросоюзу. Очікую, що 15 вересня будь-які обмеження на українську агропродукцію в ЄС будуть зняті. Націлені на досягнення максимального результату у виконанні рекомендацій Європейської комісії», – зазначив Володимир Зеленський.

Як писав AgroPolit.com, французький бізнес зацікавлений в підтримці проєктів з розмінування земель в Україні. Також ППО Греції може захистити створений Україною зерновий коридор.

в