21 серпня 2023, 13:27, Земля

Законодавча інновація: держпідприємства без власної згоди можуть втратити землю за рішенням Кабміну

Верховна Рада підтримала зміни у земельному законодавстві, завдяки яким Кабмін отримав можливість вилучати у держпідприємств землю сільськогосподарського призначення без їхньої згоди. Про це повідомила Судово-юридична газета.

Нові права Кабміну надає Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб’єктами державного сектору економіки (законопроєкт №7588). Документ наразі очікує підпису президента.

Відповідні норми не стосуються земельних ділянок військових частин, Національної академії наук України, військово-навчальних закладів, підприємств Міністерства оборони, організацій Збройних Сил України, а також інших військових формувань.

В документі також сказано, що вилучення ділянок землі з постійного користування держпідприємства не припиняє державного права власності на відповідні земельні ділянки. Головне юридичне управління висловило низку зауважень, що стосуються відповідного документу. Вони відносяться до того, що окремі підприємства отримають значні переваги при передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення в оренду на п’ятдесят років.

Як писав AgroPolit.com, агрокомітет обговорив законопроєкт №8025 про допомогу агросектору. Також бюджети хочуть наповнювати за рахунок стягнення орендної плати за землю з держкомпаній

в