21 серпня 2023, 09:51, Харчова безпека

Зернова угода без України: в Угорщину їдуть представники Катару, Туреччини та рф

В Угорщину прибувають представники рф та Катару, які за участю Туреччини працюють над альтернативою зернової угоди, щоб російське зерно постачалося до Африки. Заявлялося, що Туреччина виступить як організатор, Катар як спонсор поставок. Про це пише УкрРудПром.

Також до Будапешта вирушив емір Катару шейх Тамім бен Хамад Аль Тані. У нього запланована зустріч із прем'єр-міністром республіки Віктором Орбаном. Одночасно туди прибув голова Татарстану Рустам Мініханов.

Анонсовано і візит до Будапешта президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана. Німецька преса раніше повідомляла, що в Будапешті може бути укладена нова зернова угода між рф, Туреччиною та Катаром. Може йтися і про постачання зерна з України, проте чіткого рішення щодо цього ще немає.

Слід зазначити, що росія, Туреччина та Катар готують нову тристоронню угоду замість зернової угоди, з якої москва вийшла 17 липня. Нова домовленість стосується постачання лише російського зерна, без залучення українського експорту.

Тристороння угода пропонує постачати російське зерно бідним країнам, переважно в Африці. Туреччина виступить як організатор, Катар як спонсор поставок. Нову угоду можуть укласти у Будапешті.

Як писав AgroPolit.com, припинення зернового коридору може виявитися смертельним для аграріїв. Також рф знищила українське зерно, яким рік можна було годувати 810 тисяч людей

в