20 серпня 2023, 17:14, Харчова безпека

Заява Туреччини: рф знищила українське зерно, яким рік можна було годувати 810 тисяч людей

Туреччина продовжує намагатися відродити механізм зернового коридору, який довів свою ефективність транспортуванням на світові ринки майже 33 млн т зерна. Про це повідомляє Sabah.

Зараз єдиною людиною, яка може вирішити проблему за допомогою дипломатії, є президент Туреччини Реджеп Ердоган. Зустріч Ердогана з путіним наприкінці цього місяця має світове значення.

рф призупинила дію угоди, ціни на зерно в менш розвинених країнах зросли на 15%, а війна між рф проти України почала затягуватися. Протягом місяця після припинення зернової угоди в результаті бомбардувань було пошкоджено 220 тисяч т зерна, яких було достатньо, щоб прогодувати 810 тис. людей протягом року.

Бажаючи миру у регіоні, Анкара прагне якомога швидше відродити зернову угоду замість альтернативних маршрутів. З наближенням нового посівного сезону розглядається можливість скорочення врожаю зернових в Україні та рф, якщо не буде ознак відновлення угоди.

Зі зменшенням кількості виробленого зерна очікується подальше зростання цін і збільшення ймовірності голоду в менш розвинених країнах. Анкара не вважає, що альтернативи за межами зернової угоди можуть бути недостатніми для запобігання загрозі голоду з точки зору потужності.

Як писав AgroPolit.com, 60% українського агроекспорту проходитиме через Румунію – план прем’єр-міністра. Також корабель Joseph Schulte прибув із Одеси до Стамбула

в