19 серпня 2023, 13:31, Харчова безпека

Загрожують санкціями: Польща не зможе добитися заборони на ввезення українського зерна до ЄС

Переважна більшість країн – членів Європейського Союзу виступає проти продовження ембарго на ввезення зерна з України, тому в разі подібних односторонніх кроків Польщі на неї можуть накласти санкції. Про це повідомляє польська радіостанція RMF FM.

Джерело повідомляє, що цього місяця не буде прийнято рішення щодо продовження після 15 вересня заборони Євросоюзу на ввезення української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику.

Польська влада оголосила, що якщо Євросоюз не продовжить цю заборону, то вона запровадить односторонні обмеження. Таке рішення Варшави означало б порушення законодавства Євросоюзу. За це Польщі можуть загрожувати штрафи, але їх виконання передбачає тривалу процедуру.

За словами інсайдерів, у місцевих представників сфери торгівлі є побоювання заходів у відповідь, які можуть запровадити окремі країни Євросоюзу. На такий крок може зважитися, наприклад, Німеччина, але не тільки.

Більшість країн виступає проти розширення заборони на імпорт зерна з України лише на чотири країни. За неофіційною інформацією, до 20 країн можуть виступити проти такого розширення.

Крім того, невідомо, чи вдалося зберегти солідарність чотирьох країн. Неофіційні джерела кажуть, що Румунія не бажає діяти проти Єврокомісії. Те саме стосується й інших чотирьох країн.

Як писав AgroPolit.comмолочники Польщі та України виступили проти торговельних обмежень. Також Україна відкрила ринок Канади для експорту молока.

в