18 серпня 2023, 17:05, Логістика/Техніка

60% українського агроекспорту проходитиме через Румунію – план прем’єр-міністра

Приблизно 60% експорту зерна з України може проходити транзитом через сусідню Румунію після того, як рф вийшла з зернової угоди. Про це заявив прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку, пише Reuters.

Україна є одним із найбільших світових експортерів зерна, і рф атакує її сільськогосподарську та портову інфраструктуру. Ще до того, як зернова угода провалилася, румунський чорноморський порт Констанца став найбільшим альтернативним судноплавним маршрутом України.

За перші сім місяців року Україна відвантажила через Констанцу 8,1 млн т зерна, а загалом у 2022 році – 8,6 млн т. Марчел Чолаку зазначив, що Румунія намагається покращити свою транспортну інфраструктуру, включаючи залізницю, дороги, річки та море, а також прикордонні переходи.

Раніше міністр транспорту Румунії Сорін Гріндеану заявив, що держава Європейського Союзу та НАТО Румунія планує подвоїти щомісячну транзитну потужність для українського зерна до Констанци до 4 мільйонів т у найближчі місяці. Прем’єр-міністр Румунії також сказав, що його держава, яка є одним із найбільших експортерів зерна в ЄС, збільшить транзит українського зерна на міжнародні ринки.

Ми сподіваємося, що понад 60% від загального обсягу експорту українського зерна буде проходити транзитом через Румунію», — сказав Марчел Чолаку.

Як писав AgroPolit.com, прем'єр-міністри України та Румунії зустрінуться для обговорення українського агроекспорту. Також військовий експерт розповів про новий український зерновий коридор

в