18 серпня 2023, 08:31, Харчова безпека

Не треба боятися голодних часів: експерт привів прогноз по виробництву хліба

Україна в 2023 році зможе зібрати близько 70 тонн зерна, а цей показник в кілька разів більший за внутрішні потреби країни. Про це розповів директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин на телемарафоні.

Експерт підкреслив, що Україна споживає набагато менше зерна, аніж виробляє, тому у нас є можливість для нарощування експорту. Олег Пендзин наголосив, що українці не повинні боятися голодних часів, додавши, що їжі буде вдосталь.

Слід зазначити, що 17 липня російська сторона вийшла в односторонньому порядку із зернової угоди. При цьому окупанти заявили, що кораблі, які знаходяться в Чорному морі будуть вважатись військовими і їх можуть атакувати.

Світова спільнота закликала рф дозволити поставки українського зерна до інших країн, проте кремль відповів ракетними ударами по українській зерновій і портовій інфраструктурі. В липні цього року Україна змогла експортувати 3,7 млн т аграрної продукції, а цей показник на 29% поступається попередньому місяцю.

Україна збере в цьому році десь 70 мільйонів тонн зерна, із них тільки 12 млн — внутрішнє споживання, а решта — експортний потенціал. Ми завжди будемо з хлібом. Загальний обсяг того, що збираємо, набагато більше, тому ніякого дефіциту харчів не буде, попри зростання вартості пального», — сказав Олег Пендзин.

Як писав AgroPolit.com, міністр закордонних справ просить ЄС максимально розширити Шляхи солідарності. Також міністр назвав політичним питання вивезення технічного зерна до Польщі.

в