17 серпня 2023, 15:45, Харчова безпека

Туреччина гарантує безпечний прохід кораблів з українською агропродукцію через Босфор

Туреччина гарантувала безперешкодний прохід суховантажам із українським зерном через Босфор та Дарданелли. Про це повідомляє телеканал Haber Global.

«Наскільки нам відомо, жодне судно не вирушило з України. Але якщо воно прибуде, то буде пропущено через протоки», – повідомило джерело у Міністерстві національної оборони Туреччини.

Слід зазначити, що незважаючи на погрози рф, що кораблі, які використовують чорноморські порти, можуть стати ціллю для окупантів, цивільний вантажний корабель відплив до Туреччини з Одеського порту вперше після фактичного припинення зернової угоди.

Судно Joseph Schulte під прапором Гонконгу вирушило з Одеси в середу вранці. Одеський порт був одним із трьох портів, які використовувала Україна за зерновою угодою. Joseph Schulte застряг в Одеському порту з лютого 2022 року, коли почалася повномасштабна війна.

Вантажне судно використовує тимчасовий коридор, з яким Україна звернулася до Міжнародної морської організації. Україна заявила МОП, що виплатить компенсацію компаніям – власникам пошкоджених суден.

Україна зробила важливий крок до відновлення свободи доступу до Чорного моря», — заявив президент Володимир Зеленський.

Як писав AgroPolit.com, Корабель Joseph Schulte буде в Стамбулі вже ввечері. Також військовий експерт розповів про новий український зерновий коридор.

в