17 серпня 2023, 14:39, Торгівля

Ольга Стефанішина заявила, що ЄС має договоритися з Польщею для скасування обмежень на агроекспорт

Україна тверда у вимогах відносно того, що Євросоюз має скасувати обмеження на український аграрний експорт, і її офіційна позиція полягає в тому, що Брюссель повинен домовитися з Польщею. Про це заявила віцепрем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на конференції «Як виглядає шлях України до ЄС», пише Європейська правда.

Віцепрем’єр підкреслила, що Україна продовжить наполягати на скасуванні обмежень на ввезення агропродукції і її позиція збігається з прагненням Брюсселя. Ольга Стефанішина підкреслила, що для вирішення цього питання треба провести переговори між Єврокомісією і державами-членами ЄС. Вона тзазначила, що у Євросоюзу є інструменти, які дозволяють допомогти Польщі, а також іншим державам.

Ми знаємо, що Єврокомісія не має наміру продовжувати обмеження після того, як їхня дія спливе 15 вересня. Так, є наміри одностороннього запровадження обмежень з боку кількох країн, але це буде порушенням базових правил Європейського Союзу. І ми сподіваємося, що якийсь шлях буде знайдений. Цю кризу інспірують кілька країн ЄС – головна з них Польща. Але Польща потроїла отримання європейського бюджету на підтримку відповідних секторів. Україна не отримала додаткових коштів», – сказала Ольга Стефанішина.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі все ще не вирішили проблему українського зерна. Також Польща вимагає від Євросоюзу збільшення українського агроекспорту через Балтійське море.

в