16 серпня 2023, 15:46, Харчова безпека

Головний економіст ФАО закликав відновити зернову угоду

Відновлення зернової угоди залишається критично важливим, оскільки вона може забезпечити вихід із продовольчої кризи, що сталася в світі. Про це сказав головний економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Максімо Тореро, пише Укрінформ.

Він підкреслив, що такі країни як Бангладеш або Кенія страждають від нестачі продовольства, але встигли отримати достатню пропозицію пшениці завдяки зерновій угоді.

Максімо Тореро наголосив, що відновлення зернової угоди дозволить запобігти падінню українського сільськогосподарського виробництва, враховуючи роль країни у постачанні на світовий ринок зернових та олійних культур.

Війна і призупинення дії зернової угоди, на думку економіста, створюють додаткові виклики для агровиробників, оскільки альтернативні маршрути експорту продукції потребують високих логістичних витрат.

Відновлення Чорноморської зернової ініціативи сприятиме зниженню міжнародних цін та покращенню доступу до сільськогосподарської продукції для низки країн з низьким та нижчим за середній рівнем доходу. Багато з цих країн вже перебувають у складній макроекономічній ситуації, стикаючись з високим рівнем заборгованості», — сказав Максімо Тореро.

Як писав AgroPolit.com, США почали шукати альтернативні шляхи для експорту українського зерна. Також у Туреччині заявили, що альтернативні маршрути для експорту українського зерна неефективні.

в