15 серпня 2023, 16:55, Харчова безпека

У Туреччині заявили, що альтернативні маршрути для експорту українського зерна неефективні

У Туреччині заявили, що альтернативні шляхи для експорту зерна з України, навіть річкові порти Дунаю, не зможуть замінити зернову угоду. Відповідну заяву зробив президент Ради з питань зовнішньоекономічних зв’язків Туреччини (DEIK) Рушен Четін, повідомляє Bloomberg.

Щодо того, що росія відкрила попереджувальний вогонь по вантажному судну, яке йшло в український порт Ізмаїл, аналітик сказав, що жодних постраждалих немає. Він зазначив, що  з іншого боку, росіяни зробили заяву в тому сенсі, що кожен із кораблів, які заходять в Україну, може нести військову амуніцію, оскільки і українська, і російська сторона перебувають у стані війни.

Рушен Четін зазначив, що Україна не зможе ефективно використовувати альтернативні шляхи для експорту зерна, оскільки мова йде про річкові порти і великі кораблі не можуть туди заходити, тому що вони мають можливість пройти глибину до декількох метрів. Спікер додав, що з таких портів немає відправки великими кораблями в Африку чи Китай.

Після закриття зернового коридору спостерігається інтенсивний трафік, оскільки всі судна збираються на сторонах Ізмаїла, Рені та Клії, у портах, пов’язаних з річкою Дунай. Треба терміново укладати нову угоду про зерновий коридор», – сказав Рушен Четін.

Як писав AgroPolit.comтурецькі ЗМІ повідомляють про візит путіна до Ердогана найближчими днями. Також Туреччина хоче розширити зернову угоду.

в