15 серпня 2023, 15:49, Рейдерство

Аналітики підтвердили 5 фактів крадіжки українського зерна російським суховантажем

З початку червня суховантаж рф Alfa M зробив п’ять підтверджених незаконних суднзаходів у порти окупованого Криму. Про це повідомляє проєкт SeaKrime.

Корабель Alfa M під російським прапором заходив у закриті порти Севастополя та Феодосії. З окупованого Криму на зазначеному судні окупанти перевозили українське зерно до турецького порту Бартин, а також на перевалку у порті Кавказ.

В ході першого рейсу, який відбувся 10 червня, на корабель завантажили в закритому порту близько 6500 т викраденого металу. 12 червня судно відправилося у турецький порт Бартин з цим вантажем.

26 червня, в ході другого рейсу, на корабель завантажили 9500 т зерна. Відправником вантажу була російська компанія під назвою «Кубань-Форвард». Зерно транспортували до порту Кавказ.

Третій рейс відбувся 5 липня в окупований Севастополь. Тоді на корабель перевалили 9 тис. т ячменю.

Четвертий рейс відбувався у період з 14 – 21 липня з завантаженням у окупованій Феодосії. Тоді на кораблі незаконно вивезли 8500 т збіжжя.

П’ятий рейс розпочався ввечері 30 липня. Тоді судно-крадій завели на завантаження зерном до окупованого Севастополя. 4 серпня на Alfa M несподівано для росіян увімкнулася суднова станція, а також система AIS, зафіксувавши його місцеперебування — Комишева бухта, Севастополь.

Як писав AgroPolit.comТуреччина хоче розширити зернову угоду. Також Reuters повідомляє деталі запуску українського гуманітарного коридору для кораблів.

в