15 серпня 2023, 12:15, Логістика/Техніка

Польські дослідники закликають відкрити порти України і відмовитись від зернової угоди

Міжнародна спільнота має домогтися прориву російської блокади морських портів України, а не відновлювати зернову угоду. Таку думку висловили експерти польського Інституту міжнародних відносин, повідомляє Голос Америки.

Польські дослідники зазначають, що відновлення зернової угоди може принципово змінити ситуацію в Чорному морі. Вони нагадали, що рф за лічені дні до початку повномасштабної війни проти України істотно обмежила чорноморське судноплавство і вже фактично застосувала морську блокаду, виправдовуючи це військовими навчаннями.

Відразу після повномасштабного вторгнення, рф закрила доступ до Чорного моря і заявила, що будь-який корабель в цьому районі, включаючи комерційні судна, вважатиме терористичною загрозою. Таким чином рф намагається підірвати економічні можливості України, що до війни вивозила морськими шляхами дві третини власного експорту, на суму $45 млрд.

Угода про зерно, за винятком експорту сільськогосподарської продукції, фактично дозволила росії створити морське ембарго щодо України під егідою ООН, що дозволило Росії в односторонньому порядку заблокувати міжнародний морський шлях», – зазначили дослідники.

Як писав AgroPolit.comРумунія планує подвоїти об’єми транзиту українського зерна. Також турецькі ЗМІ повідомляють про візит путіна до Ердогана найближчими днями.

в