15 серпня 2023, 11:08, Земля

В Україні хочуть врегулювати спори довкола договорів про оренду землі – законопроєкт

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9604, мета якого полягає у впровадженні ефективного механізму врегулювання спорів щодо договорів про оренду землі. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Повна назва проєкту закону «Про внесення змін до статті 35 Закону України «Про оренду землі» щодо договору оренди землі». Документ пропонує уточнити положення закону «Про оренду землі» умовами, які можуть слугувати підтвердженням дійсності договору оренди землі у випадку наявності судового спору.

Законопрєкт передбачає можливість визнання судом договору оренди дійсним, за умови, якщо буде встановлено, що одна сторона вчинила дію, а друга сторона підтвердила її вчинення, зокрема, шляхом державної реєстрації права оренди, фактичної передачі орендодавцем об’єкту оренди орендареві, користування орендарем об’єктом оренди, сплати орендарем орендної плати орендодавцю.

Судова практика у сфері орендних відносин свідчить про наявність спорів у яких орендодавці чи спадкоємці орендодавців оскаржують договори оренди землі з тої причини, що такі договори не підписували орендодавці. Позивачами не беруться до уваги факти існування орендних відносин: реєстрації договору, користування орендарем» – сказано в пояснювальній записці.

Як писав AgroPolit.com, урожай українських фермерів хочуть захистити від власників землі. Також тисячі гектарів державних земель передали в оренду.

в