15 серпня 2023, 09:52, Земля

Земля Академії аграрних наук перейшла до Фонду держмайна

Кабінет міністрів України своїм рішенням передав в управління Фонду держмайна 25 підприємств, які раніше знаходилися в управлінні Національної академії аграрних наук. Про це повідомили в Фонді держмайна.

У власності зазначених держпідприємств знаходиться 100 тис. га сільськогосподарської землі. Загальна площа сільськогосподарських державних земель в управлінні Фонду держмайна збільшиться до 370 тис гектарів, замість попередніх 270 тис га.

Слід зазначити, що набув чинності нещодавно ухвалений закон, який передбачає прозору оренду державних сільськогосподарських земель. Відповідно до нього, у Фонді держмайна планують виставити отримані земельні ділянки на відкриті аукціони, використовуючи платформу Prozorro.Продажі. Перші аукціони запланували на 2024 рік.

Серед інших підприємств, переданих Кабінетом міністрів Фонду держмайна є державні «Нові технології дорожнього будівництва» і «Український метановий центр». Крім того, завдяки рішенню Кабміна, Фонд держмайна отримав повноваження органу управління, який буде контролювати діяльність державного об'єднання матеріально-технічних ресурсів «Укрпостачпреса», а також державної корпорації «Укрметротунельбуд».

Як писав AgroPolit.com, слідчі Національного антикорупційного бюро викрили народного депутата від фракції «Слуга народу» Анатолія Гунька на тому, що він продавав землю, що належить Національній академії аграрних наук за $85 тисяч. Також СБУ обшукує президента Національної академії аграрних наук.

в